Драматичен театър Търговище открива сезона с премиера

Драматичен театър Търговище открива сезона с премиера на “Ана от другата страна” – авторски спектакъл на Надя Асенова. Представлението можете да гледате на 5 септември от 19 часа.

„Ана от другата страна“ е авторски текст, базиран на три произведения – „Железният светилник“ на Д. Талев и драмите „Вампир“ на А. Страшимиров и „Албена“ на Й. Йовков. Целта на този спектакъл е да ангажира младите, с едно изненадващо пътешествие сред емблематични женски образи от българската драматургия и литература.

След инцидент в нощен клуб, главната героиня Ана попада от другата страна, където среща три жени, принудени да преживяват отново и отново вината си. Вината на Султана спрямо Катерина, на Малама към Вела, на Албена към Куцар. Ана става неволен свидетел и участник в тези отношения, сблъсквайки се с три коренно различни мирогледа към света.

Всяка една от тези жени е извършила грях и всяка търси прошка за този грях. Ана от 21 век, успява да им прости, съпреживявайки техните колебания, твърдост, разкаяния. Ана се връща в своето време различна. Успява да си отговори на въпроса “Коя съм аз и сега накъде?”

“Стъпвайки върху българската класика, ние се стремим да предложим на младите друг поглед към решаването на техните проблеми. Провокирани от проблемите на младите хора, ние създадохме широкоспектърен спектакъл, достъпен и любопитен както за тийнейджърите, така и за техните родители. Смятаме, че атрактивността на представлението се дължи на сполучливата амалгама от съвременност, безценна българска класика и универсалност на проблематиката.
Предлагаме Ви спектакъл-търсене, образователен и театрален прийом за изследване на проблемите.” – казват от театъра.

Автор на спектакъла е Надя Асенова. Последният й спектакъл „Самодивска приказка” пожъна голям успех, като бе номиниран за Аскер в категорията за съвременна българска драматургия. Надя Асенова получи и наградата на Община Търговище за забележителни творчески постижения и принос в развитието на националната култура, които бяха раздадени по случай 24 май.

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>