Двоен хайдушки байрак осветиха патриотите от клуб „Възраждане“

Пряпорецът съчетава в себе си традицията на хайдушките чети

Хайдушкото знаме на Патриотичен клуб „Възраждане“ – Търговище бе осветено традиционно на Богоявление. Зеленият байряк с надпис „Свобода или смърт“ от едната страна и „С нами Бог“ от другата, е ръчно везан по почина на четите на Хаджи Димитър и Бенковски.

Проектът му е на Валентин Княжевич, който обясни, че пряпорецът съчетава в себе си традицията на хайдушките чети.

Основното знаме винаги е било зелено с надпис „Свобода или смърт“, а често второто е носело думите „С нами Бог“, обясни той. Нашето знаме съчетава и двата варианта.Хайдушкото движение е един от най-славните моменти – това е едно движение на живот и смърт срещу поробителя. То е първообразът на революционната борба, защото всички поборници за свобода са били именно в такива чети, обясни Княжевич.

Освещаването на Богоявление е традиция, започнала преди повече от 10 века от войските на Симеон. А ние се стремим по този начин да обобщим и продължим тази традиция, допълни той.

Членовете на клуба смятат за свой дълг да го възстановят и съхранят за бъдещите поколения. Типично по възрожденски, изработването е изцяло с лични средства, споделиха от патриотичната организация.

И сега Патриотичен клуб „Възраждане“ – Търговище има свое знаме. То е на Земска войска, ръчно извезано от поповчанката Стойка Цонева.

Снимки: Диляна Стойчева

 

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>