Вълшебната завеса се вдига за 19 път в Търговище

От 14 до 18 май за XIX-ти пореден път в Търговище ще се проведе Международният фестивал на спектакли за деца “Вълшебната Завеса“. Проявата е ежегодна и съвпада с дните на традиционния Търговищки панаир. Мотото на събитието е “Приказна мозайка”.

Общо 17 спектакли за деца са номинирани за участие във фестивала. Правят се изнесени представления в населени места от областите Плевен, Разград и Шумен, което разширява територията на събитието. През театралните салони и всички съпътстващи прояви ще премине между 5 и 6-хилядна публика.

За участие от чужбина пристигат трупи от Хърватия, Италия, Македония и Русия. Те са подбрани на база участия и получени награди в други сродни международни фестивали, обявиха домакините от Драматичния театър в Търговище.

От там припомниха, че през годините, фестивалът се утвърди като място за срещи на професионалните държавни и частни театри, създали спектакли за деца. Във фестивалните дни малките зрители участват и в два конкурса – за рисунка и за артистичен талант “Звездите на вълшебната завеса“, в образователни работни ателиета и хепънинг, които развиват у тях определени артистични умения.

От тази година събитието има своя химн “На фестивал“ по музика на Андрей Дреников и текст на Ангелина Жекова, който ще звучи на сцените преди всяко представление, както и в рекламния трейлър на театъра и по време на откриването.

През тази година селекцията е напревена от Богдана Костуркова специалист-театровед, която подбра най-добрите заглавия от репертоарния афиш на държавните и частни театри, създали постановки за деца през последната  календарна година.

„Откакто съществува, човечеството обича да разказва/слуша приказки. За доброто, за страшното, за красивото, необикновеното…..Човекът стъпва на прага на цивилизацията, когато развива въображението си и пресъздава чрез слово, танц, музика и жест въпросите и понякога отговорите кои са причините за страданията, премеждията, приятелството, обичта, за източниците на доброто и злото. Децата са най-чисти в реакциите си при среща с темите, занимаващи хора от всички възрасти. Детството е камертонът, който дава тласък за житейското развитие на личността. За това убедено вярвам, че отговорността на творците към детската аудитория е голяма и с последствия в годините. Международният фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ има извоюван авторитет с последователните си опити да възпитава вкус и познание. Ще се стремя да предложа на 19-то му издание през 2018 година не само най-новото, но и най-разнообразното, вълнуващо и интересно, сътворено на българската театрална сцена за деца и младежи.”

– заяви селекционерът Богдана Костуркова.

“Вълшебната завеса” се провежда с подкрепата на Министерство на културата и Община Търговище. Като партньори ежегодно се присъединяват и съседните общини Попово, Омуртаг, Антоново, Опака. Фестивалът не би могъл да се случи и без солидната подкрепата на бизнеса в Търговище.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>