Над 50 години билкар от търговищко разкрива тайните на билките

Георги Андонов е истински билкар, който помага на мнозина и на драго сърце споделя знанията си

В свят на доста развити технологии, на всевъзможни начини за общуване, да разпознаваш и да знаеш как да прилагаш огромното количество билки е умение на малцина. А на доста хора им е интересно и не само по света, а и в България все по-често се предлага такова занимание – разходки сред природата и запознаване с билките. Туризъм наистина може да се прави от всичко 🙂 А сега ще ви разкажем историята на един изключително вещ билкар от търговищкия край.

Георги Добрев Андонов е на 70 години. Роден е в най-китното село на община Антоново – Пиринец, в семейство на преселници от с. Градево, Симитлийско  но от дълги години живее и работи в гр. Омуртаг. Дългогодишен, правоспособен билкар. Член на Съюза на билкарите от 2000 г. Ето неговия разказ.

В моето село Пиринец имаше две жени, които доживяха достойната възраст 103 г. И до сега си спомням баба Станойка, която до последните дни от живота си ходеше за вода с една трилитрова стомна, далеч от Пиринец до една канара, където имаше чешма. Когато я питах, защо ходи толкова далече за вода, тя ми казваше: Она, тая вода, ке фане стотако. И тя наистина го хвана, че и надмина „стотако”. Тя се занимаваше и с народна медицина. Тя беше врачката, тя беше акушерката…всичко. Веднъж си бях наранил крака и се получи неприятен абсцес. Дядо я повика и тя дойде с една кошница, пълна с всевъзможни мазила и шишенца. Дезинфекцира мястото с ракия, почисти раната, намаза я с някакъв мехлем и аз на другия ден пак си търчах по поляните край село. От тогава почнах да се интересувам от народна медицина. Все я питах за разни неща, а тя не криеше нищо, казваше ми всичко. В нашето село през лятото пристигаше великия народен лечител Петър Димков. Той идваше на гости при негови познати – дядо Салтир и баба Тонка, също билкари. Той беше уникален човек. Често ни събираше, нас децата, и ни обясняваше коя билка как мирише, с коя какво се лекува. Тогава, макар и хлапе, разбрах, че народната медицина е нещо сериозно. Вследствие на тези негови „лекции” се запали искрата в много от моите връстници. В резултат на това село Пиринец  даде на България професора по История на народната медицина и фитотерапия  Минчо Георгиев  и още половин дузина билкари.

В началото започнах да приготвям мазила

Те са моята слабост и мога да твърдя, че с мазилата съм на „ти”. След като един билкар знае действието на билките, той може да ги прилага и за приготвяне на мехлеми. За ударено, набито, натъртено, изкълчено, един от компонентите на мехлема е овчата лой. При рани от изгаряне спермацет, това е китова мас. За гангренните рани – свинска мас. Заешката мас също се използва при направата на мехлеми. Всяко едно нещо иска познанията и точността, защото много е лесно да заблудиш човека.

SAM_9672

Търговия със здравето на хората не трябва да се прави. Когато не можеш да свършиш дадена работа, трябва да си го кажеш искрено и честно, че не си запознат с това заболяване. Аз мога да кажа съвсем отговорно, че има неща, които народната медицина успешно лекува, за разлика от традиционната. Например гангренни рани, при които традиционната медицина ампутира долни крайници. Аз до сега имам излекувани седем човека, които бяха пред ампутация. Когато човек вложи в една работа душата си, сърцето си и познанията си, ефектът е 100%. Огромна радост е да видиш човек, на когото си помогнал, да вдигне ръка и да те поздрави с усмивка. Тогава ти се иска да полетиш в облаците от радост.

Билките са като малко дете

Трябва много внимателно да се подхожда към билките. Те са като малко дете. Особено при сушенето и брането. Билката се бере, когато е максимално разцъфнала. Тогава тя е полезна и има ефект. Сушенето също е много важно, защото те трябва да се сушат при определена температура. Корените се сушат по един начин, листата по друг. Много пъти съм виждал букети от билки, навързани със сезал или тел под сайванта. Минаващите коли ги одухват с газовете си, всичкия прах полепва по тях, а всичко това ги прави безполезни. Наскоро гледах как работи един прекупвач на билки за фармацевтичната промишленост. Билките бяха разстлани на една асфалтова площадка и ги обръщаха с вилите. Слънцето ги пече цял ден, а те трябва да се сушат на сянка. По този начин те губят поне 50% от лечебните си свойства.

SAM_9653 - CopyВъв фармацевтичните заводи определят процента на полезност и извличат необходимите им компоненти, това за тях не е фатално. При билкарството обаче това е недопустимо. Аз работя с билки, които закупувам от нашата лаборатория в Габрово. Там лаборанти изсушават, следят за влажността на билките и при мен билката идва със спецификат, сертификат за годност, със същия цвят, със същия аромат, обезпрашена, обеззаразена, така че аз съм сигурен в билките с които работя. Веднъж гледам на един пазар накачени букети с билки и надписи „Зa жлъчка”, „За черен дроб”. Питам го, това подправки за пържене на черен дроб ли са. Не, това били билки за лечение на черен дроб. Да, но медицината е открила, че по черния дроб има 65 заболявания. И какво по-точно лекуваме с тая билка? За това и моят съвет е: Не купувайте от случайни хора билки. Те не само че няма да ви помогнат, но може и да ви навредят.

България е благословена от Бога страна

Народната медицина съществува откакто съществува човечеството. България е благословена от Бога страна. Ние имаме 3 600 растителни вида, от които са изследвани само 600. От тях 100 са отровни, а с останалите се занимава фармацевтичната промишленост и народната медицина. Народната медицина работи с около 120 билки, които са с доказани качества. В момента науката е доказала стойността и качествата на много други билки, които до момента не са ползвани. За някои от тях даже и не подозираме, че имат лечебни свойства. Тука ще дам т. нар. „конски кестен” който го има във всеки един град и селище. А той е едно прекрасно лечебно средство против много заболявания. Например за лечение на ревматоиден артрит. Няма никога да забравя, какво казваше старият билкар Андон Кожухарски от село Пиринец, човек прекарал близо 7 години по фронтовете. Там всеки войник е носел със себе си по една кутийка мехлем за рани. Когато излезехме сред природата, той показваше поляните и казваше: Ей, овай доктор. Кат одиш при овай доктор, ке застанеш прави и  ке снимеш капа.

За лекарствата на билкова основа

Аз гледам на тях, като на шарлатанска дейност. Всички производители и търговци познават добре психиката на българина. Когато се чуе, че нещо е на билкова основа, хората тръгват да го купуват. На билкова основа не може да бъде нещо създадено по химичен път. На билкова основа е онова, което си набереш от поляната и си направиш чай. Но трябва да знаеш какво береш и за какво служи. Тези химически съединения, наречени “лекарство на билкова основа”, звучи несериозно и аз не им вярвам. Тибетците казват така: Когато ние хората, заболеем от дадена болест, започваме да гълтаме едни отрови, наречени лекарства.

За доверието в билколечението

Билкарството не се учи в никое учебно заведение, макар че не би било лошо, за обща култура, хората да имат поне някаква представа. Познанията се предават от човек на човек, както беше при мен и баба Станойка. От време на време „специалисти” я плюят и мачкат. Много пъти съм си задавал въпроса: Защо не се отнасят по тоя начин към тибетската медицина?SAM_9655 - Copy Аз мисля, че нашата народна медицина с нищо не е по-слаба от нея. Но тибетската е световно доказана и нея никой не я оспорва и тъпче. Някои хора, може би имат основание да отричат нашата народна медицина, защото в последно време се появиха много „лечители”. Затова моят съвет е когато отидете при такъв лечител да попитате, кой стои зад гърба му. Има ли документ за правоспособност. Познавам един, който няма страх ни от закона, ни срам от Бога. Побеснявам когато видя как някой злоупотребява със здравето на хората и върши търговия.

Как се придобива сертификат за билколечител

Аз съм член на Съюза на билкарите в България. Както казах, преди това се занимавах с народна медицина. През 2000 г. председателят на Съюза на билкарите в България Емил Елмазов ми предложи да кандидатствам за член на Съюза в Габрово. Това беше чест за мен. Явихме се 12 човека на изпита и бяхме приети само двама. Изпитваха ни фитотерапавти и си спомням, че на мен ми се падна косопад, разширени вени и хемороиди. Издържах изпита и от тогава съм член на Съюза на билкарите и Лицензиран билкар. В момента в България работят около 30-40 професионални билкари. Иначе почти във всяко село има един дядо или една баба които въртят някакво отвесче и…А диагнозата за да започне лечение с билки трябва да е много точна и ясна. В момента аз знам трима човека в България, които се занимават успешно с ирисова диагностика, която е в основата на билколечението. Албена Добрев от с. Ковачев, Великотърновско, Емил Елмазов от Габрово и академик Никола Хлебаров.

Има ли приемственост в този занаят

Това е за мен една болна тема. Няколко пъти съм се опитвал да предам своите познания и умения на млади хора. От много време търся един млад човек на когото да предам всичко научен. До тука са идвали 4-5 човека и…нищо. Последно идва един и първата му работа беше да ми каже, че снощи е пил 3 големи мастики и нещо му пуши главата. Втората му работа бе да запали една цигара и да ме запита каква е далаверата в цялата тая работа. Тук далавера няма. Когато нямаш сърце а търсиш далавера, няма как да стане твоята работа.
Това е Георги Андонов. Човек който е свързан с природата и вярва, че ние като нейни деца бихме могли да намерим своя лек именно при нашата майка. Необходимо ни е само вяра и търпение. И такива хора, като него.  А за тия които искат да се свържат с билкаря, то могат да сторят това на телефон 0895 111 148. И не приемайте това като реклама, защото когато става дума за здраве, там реклама няма. Трябва ни чисто и просто информация.

Автор: Йордан Минчев

 

  1. Таня ван Гелеком says:

    Много се развълнувах от написаното!Това е цялата истина за тази дейност или хоби. Аз се интересувам от билки и билколечение от 20- тина години. Мога да споделя с чиста душа, че помагам и съм помогнала на доста хора до сега безвъзмездно. Не съм взела 1 стотинка…. 1 цент на никой. Не ме интересува печалбарството.
    Спомням си един път, как ме нарекаха “шарлатанин’, от което ми стана много мъчно и тъжно. Но такъв е живота, аз продължавам да помагам. Понякога купувам някои билки, които не мога да намеря и пак пезплатно помагам.
    До сега не съм намерила сродни души с която да разменям мнения, знания.
    Имам огромно желание да стана член на форум за билкарството. Ако някой ме насочи на там, ще бъда много благодарна!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>