Екологична къща от слама вдигат в Търговище

Днес бе направена първа копка за строителството на първата в Търговище екологична къща. Тя ще бъде изградена от изцяло възобновяеми строителни материали – слама, глина и дърво. Сградата е еднофамилна, намира се в местността Юкя и е собственост на местен бизнесмен. Инвестицията е за близо 80 хиляди лева.

Автор на проекта на еко къщата е арх. Стоян Алеков. Той разказа, че основен елемент на градежа ще бъдат специални панели от компресирана слама. Те са с дебелина около 40 см. и на практика са стените на постройката. По думите на специалиста този тип строителство е качествено различно от конвенционалното. То е по-евтино – цената на кв. м е около 500 евро, пести енергия и заедно с това е природосъобразно.

Самата технология е стара – преди повече от 5 хиляди години древните общества са използвали за направа на къщите си слама и кирпич, а първата пирамида в Египет е строена с кирпичени тухли.

“Този начин на конструиране е добре познат в страните от Западна Европа и ние се опитваме да го внедрим в България.“, допълни архитектът. 

Дървените модули с компресирана слама се изработват в производствена база в търговищкото село Дралфа. Най-голямото им предимство е, че построените с тях сгради са с много висок коефициент на топлоизолация – 18 киловатчаса на квадратен метър. Това е и основната причина за внедряването им в съвременното строителство. 

Надявам се оттук нататък обществото да се замисли над основните световни проблеми и да има голям интерес към този тип екологично строителство.“, каза арх. Алеков.

Според председателя на местното туристическо сдружение Тодор Янакиев, бъдещето на туризма е в такива екопроекти, които използват изцяло възобновяеми енергийни източници.

  1. Те стени те ще бъдат от компресирана слама, но на мен ми е интересно каво ще бъде външното покритие на къщата и изцяло ли ще бъде екологична със слънчеви батерии и собствена пресциствателна стансия?

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>