Българи и чужденци пресъздават в Паламарца празника Бабинден

Българи и чужденци пресъздадат в Паламарца празника Бабинден. Днес, местното население на поповското село ще покаже пред новозаселилите се представители на 18 различни култури, характерните за капанската етнографска група, обичаи и обреди за този ден. Това разказа за БТА секретарят на читалище “Искра” Юлияна Петрова.

Чужденците, някои от които от години са избрали селото за свой втори дом, споделят че нямат такъв ден за почит към жената, помагала при раждането, затова и го очакват с интерес. Възстановката ще направи групата за народни обичаи “Капанци”, която твори към културната институция. Ще се включат около 20-30 души. “Спазваме традиция и изпълняваме обредите за Бабинден, както ги помнят нашите предци”, допълва Петрова.

Най-възрастната самодейка, 85-годишна жена ще бъде “бабата”, която ще изкъпят на селската чешма. Капанците от Паламарца кичат бабата с калчища и венци от люти чушки. На чешмата ще бъдат наредени обредни хлябове, а даровете за възрастната жена ще се кичат на специално опънато въже. Тя от своя страна ще прекади младите жени с керемида с тамян и ще нарича за по-леко раждане.

Петрова обясни, че както някога, така и днес, на празника не се допускат мъже. Ако все пак се включат, те биват обличани с престилки и откупуват престоя си с пари за бебето, които поставят в метален съд. В празничния 20 януари гости на самодейците от Паламарца ще бъдат представители на НЧ “Асен Златаров” от Шумен.

В Паламарца днес живеят около 230 българи и близо 180 чужденци, които с любопитство наблюдават и все повече се и включват с културния живот на селото. Двете групи за народни обичаи ревностно съхраняват и предават на поколенията типичните за капанците обичаи, допълни Юлияна Петрова.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>