Бъдещето на Европа е в ръцете на младите хора

С различни прояви учениците от търговищкото Първо СУ „Св.Седмочисленици“ отбелязаха Деня на Европа – 9 май. Организацията е дело на младшите посланици на Европейския парламент, техните ръководители и с подкрепата на информационен център Европа Директно – Шумен.

Празненствата започнаха два дни по-рано, на 7 май, когато в училището беше подредена изложба с рисунки на тема „Моята България в нашата Европа“. Тогава художниците от училището  направиха и първия щрих на стенопис със символите на България.

Посланиците отвориха „щандове“ с  безплатни информационни материали за Европейския съюз и за правата ни при пътуване, почивка, работа и учене в рамките на Общността.

Следващият ден, 8 май, беше отреден за кино и срещи. В конферетната зала прожектираха филм за напредъка на България и регионите в ЕС. В късния следобед имаше среща с младежи от Шумен, в която учениците дебатираха въпроси, свързани с бъдещето на Съюза.

Младшите посланици от Търговище коментираха и  участието си в Програмата и ползата от нея. Те потърсиха и отговор на въпроса: Трябва ли да присъстват уроците за Европейския съюз в училище и под каква форма?

Кулминацията на събитията беше на 9 май, когато 1200 ученици изпълниха двора на училището и се включиха в игра, в която показаха познанията си за Обединена Европа. Те разгърнаха творческите си умения и изрисуваха знамената на държавите-членки.

Краят на тържествата беляза пищен флашмоб. Учениците издигнаха знамената на България и на Обединена Европа и изписаха посланието „Бъдещето е в нашите ръце“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>