Археологът Ангел Конаклиев удостоен за цялостен принос в развитието на музеите

Археологът Ангел Конаклиев от Търговище получи наградата на Сдружение “Български музеи” за 2018 година.

За трета поредна година музейни институции и специалисти са удостоени за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната, информира директорът на Регионалния исторически музей в Търговище Магдалена Жечева.

Конаклиев е удостоен в категория “За цялостен принос за развитието на музеите” с грамота. Номинацията за отличието е била направена от екипа на търговищкия музей.

Той е дългогодишен археолог с принос в проучването на десетки археологически обекти в страната и на територията на област Търговище. От 1980 г. до днес изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 900 археологически обекти от праисторията, античността и Средновековието. В продължение на близо четиридесет години е основният изследовател на българското средновековие в Търговищко.

През 2003 г, след 30-годишно прекъсване, Историческият музей в Търговище възобнови археологическите проучвания на крепостта “Крумово кале” край града. Инициатор и научен ръководител е Ангел Конаклиев.

Крумово кале / Мисионис

Разкопките под неговото научно ръководство преобърнаха представите за обекта, разказва Жечева. От една стражева крепост, тук се показва цял средновековен град, съществувал от началото на 4 до края на 14-ти в. Именно Конаклиев издигна тезата, която доказа, утвърди и въведе в научно обръщение, че руините на стария град, всъщност, са останките на град Мисионис – голям търговски център, описан от известния арабски пътешественик Ал Идриси през 12 век.

Научната теза на Ангел Конаклиев получи признанието на българската научна общност. Мисионис стана едно от големите археологически открития на България през 2006 г. Сега обектът е в основата, както на дългосрочните научна и образователна програми на търговищкия музей, така и приоритет в стратегията за развитие на туризма в Община Търговище.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>